Fri frakt vid 799:- / Snabb leverans / Fria returer

VAD ÄR GURKMEJA?

|21/03, 2021

VAD ÄR GURKMEJA?

Gurkmeja, Curcuma longa, hör till ingefärsväxterna och är en uppskattad smaksättare i framförallt det indiska köket. Den tropiska örten kan bli nästan en meter hög och växer både vilt och på odlingar runt om i Asien. Det är växtens jordstam som används för att torkas och malas till krydda. Gurkmeja har i århundranden dessutom används som naturmedel för bland annat matsmältning, mot hudåkommor och rörlighet.

Det har gjorts många studier på gurkmejans effekt på matsmältning, viktnedgång och ämnesomsättning. En kinesisk studievisade att gurkmeja kan hjälpa till vid IBS.  En annan studie gjord på människor med IBS visade att gurkmeja hjälpte försökspersonerna med obehagen som sjukdomen ger.

Annan forskning visar på att kurkumin kan hjälpa till vid viktminsning. I en amerikansk studie kunde forskarna se en viktminskning och en minskning i fettlagring i möss.

Ytterligare en annan amerikansk studietittade närmare på kurkumins effekt på övervikt och fetma. Även här kunde man se att kurkumin minskade övervikten och hjälpte reducera alla negativa effekter som fetma för med sig.

Örten kommer från samma växtfamilj som ingefära och kryddan görs av växtens rot. Dess smak påminner om ingefära, syrlig fast aningen mildare. Örten har en mängd olika användningsområden, där ett av de vanligaste är att dämpa inflammationer som till exempel ledgångsreumatism. Många som äter koncentrerad gurkmeja upplever en större rörlighet. Det är dess verksamma ämne, kurkumin (curcuma longa), som ger smaksättaren dess vackra gula färg och hälsofrämjande egenskaper. Förutom inflammationshämmande så är gurkmeja bra för matsmältningsproblem. Något som har gjort att den flitigt använts i matlagning under flera tusen år. Kurcumin är också en stark antioxidant och hjälper alltså till att balansera immunsystemet genom att minska den oxidativa stressen i cellerna.

Gurkmejan har även andra hälsofördelar. I Asien används örten för att motverka depressioner och hjälpa till mot insulinresistens hos diabetes typ-2 patienter. Även vid behandling av Alzheimers har kurkumin effekter som anses positiva. Men gurkmeja har också en god smak och passar bra i soppor, drycker så som guldmjölk eller shots, pasta och grytor.